CV ketel ontluchten

CV ketel ontluchten

Heeft u een nieuwe CV installatie aangeschaft? Of heeft u uw ketel onlangs bijgevuld? Dan is het van belang om deze goed te ontluchten. Op deze manier voorkomt u dat uw radiatoren en buizen lawaai maken, veroorzaakt door de aanwezigheid van luchtbellen. Deze luchtbellen ontstaan door nieuw ingestroomd water. Dit water bevat namelijk altijd wat zuurstof, wat door verwarming verandert in luchtbellen. De bellen zorgen niet alleen voor lawaai en vreemde geluiden, maar zijn ook slecht voor uw ketel en het energieverbruik.

Wanneer u uw CV ketel ontlucht, dan stroomt het water gemakkelijker door de buizen en geeft het beter warmte af. Hierdoor werkt uw installatie efficiënter en zijn uw energiekosten lager.

Een CV ketel ontluchten kan op twee manieren. Wanneer u een nieuwere ketel heeft, dan heeft deze waarschijnlijk een automatische ontluchtingsfunctie. Hierdoor hoeft u zelf niet aan de slag. Bent u in het bezit van een wat oudere ketel? Dan kunt u deze zelf ontluchten.

Zelf uw CV ketel ontluchten

Het ontluchten van uw CV ketel bestaat uit een aantal stappen:

  • Zorg ervoor dat u een ontluchtingssleutel en een (vaat)doek bij de hand heeft.
  • Schakel eerst uw CV ketel uit. Dit kunt u doen door de stekker uit het stopcontact te trekken.
  • Wacht minimaal 15 minuten.
  • Draai alle radiatoren in uw huis helemaal open (maximale stand).
  • Gebruik de ontluchtingssleutel om het ventiel van uw radiator open te draaien en houdt een (vaat)doek bij de hand. Wanneer er water uit het ventiel komt, draait u het ventiel weer dicht. De lucht is dan namelijk verdwenen. U kunt het beste beginnen met de radiatoren op de begane grond en vervolgens naar de bovenste verdieping toewerken.
  • Wanneer u de laatste radiator heeft ontlucht, controleert u de drukmeter van de CV ketel. De wijzer van deze meter hoort tussen 1,5 en 2 bar te staan. Staat de wijzer lager dan 1,5 bar? Dan is het tijd om uw CV ketel weer bij te vullen.
  • Klopt het aantal bar op de drukmeter? Dan kunt u de CV ketel weer aanzetten door de stekker in het stopcontact te stoppen.

Meer informatie over CV ketel ontluchten

Wilt u graag meer informatie over het ontluchten van CV ketels of komt u er zelf toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons uiteraard ook bellen, op 0297 28 51 58. Onze installatiespecialisten zijn u graag van dienst!